luni, 10 august 2015

Pregatirea populatiei pentru acordarea primului ajutor

Anual, Crucea Rosie Bacau organizeaza Concursul de Educatie Sanatate  si Prim Ajutor „Sanitarii Priceputi”, pentru elevii de gimnaziu si liceu;
Anul 2007,  a fost deosebit de  important in istoria acestui concurs deoarece s-au sarbatorit 45 de ani de existenta. Avand in vedere ca Filiala Bacau a organizat pentru prima oara acest concurs, faza nationala a acestuia a avut loc  in ultimii 20 de ani, in Bacau-Slanic Moldova. Traditia de 45 de ani a acestui concurs este suficienta pentru ca sa devina una din manifestarile fanion ale  Crucii Rosii .
Beneficiarii acestui program in fiecare an sunt: peste 300 de elevi din invatamantul preunivesitar care au obtinut un nivel de competente si abilitati capabile sa conduca la dobandirea si insusirea cunostintelor de baza si a deprinderilor practice pentru acordarea primului ajutor. Putem spune ca beneficiarul principal al acestui program este comunitatea locala. Regulamentul, tematica si modul de desfasurare se poate gasi la rubrica legislatie.
Cucea Rosie Bacau organizeaza cursuri de prim ajutor in conformitate cu prevederile Legii 139/1995 a Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania si a Legii nr. 524/2004 pentru modificarea si completarea Legii SNCRR care stipuleaza ca, pentru categoriile profesionale expuse riscurilor de accidentare, aceste cursuri sunt obligatorii.
Astfel, Crucea Rosie Bacau a organizat cursuri de initiere in acordarea primului ajutor pentru:
  • 600 de angajati din intreprinderi si institutii(SC Aerostar SA Bacau, SC Hidraulic SA Moinesti, SC Prodbac Security Bacau, Aeoroport Bacau,Kaufland Bacau,Petrom Bacau) ca masura de prevenire pe linie de protectie a muncii;
  • cursantii de la scolile de soferi;
  • cadrele didactice din scoli si licee ca educatie in domeniul acordarii primului ajutor.
Durata unui curs este de 20 ore. Cursurile sunt predate de medici, atestati ca formatori de prim ajutor, iar Crucea Rosie Bacau pune la dispozitie manuale si  materiale didactice.
Cursul de prim ajutor se finalizeaza cu un examen, in urma caruia se primeste certificat de absolvire si legitimatie care confirma ca persoana este instruita sa acorde primul ajutor premedical.
Dupa absolvirea cursurilor de prim ajutor, persoana respectiva stie sa acorde prim ajutor in caz de:
  • pierderea cunostintei;
  • stop cardio-respirator;
  • hemoragii;
  • luxatii, entorse;
  • arsuri (in caz de electrocutare sau insolatie), inec.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu